Köp en chokladkaka - rädd ett träd

Min söta vän Inda köpte choklad från Organic Meltdown. So far inget konstigt. Men OMC är trädvänner så för varje chokladkaka man köper så räddar de ett träd. Allt man behöver göra är förutom att mumsa på den goda chokladen, är att registera den kod som kom med chokladen. Man kan också dedikera sina räddade träd till någon man tycker om. Så nu kan alla vi chokladomaner äta med gott samvete.

Popcornsmak !

Var på bio ikväll med min vän Linda. SF har varit snälla nog att köpa in Popcorn Seasoning från Kernel Season's i olika smaker. De hade "Soucreme och Onion", "Smör" och "Nacho Cheddar". Jag valde Sourcreme och Onion. Den var god dock hade jag hoppats på att den skulle vara mer smakrik nu var det mest bara sälta. Enligt KS hemsida så kan man ha kryddmixen i matlagningen och det måste jag prova på och jag kommer skriva om hur det går.Jag brukar krydda mina hempoppade popcorn med Tabasco och Grillpeppar och det är ett litet tips till er som gillar eldiga popcorn.


Semmelpremiären blev en besvikelse

Idag var det äntligen dags för semmelpremiär. Köpte två himmelska skapelser på Konsum för det blygsamma priset 28:-  Tyvärr visade de sig inte innehålla någon mandelmassa. Dessutom var de lite torra även fast det står på paketet att de är bakade idag. Skickade ett undrande mejl till Alimenta och vi får se om de svarar. Nej det blir inga fler semlor för mig iår.


Smördegsinbakad Lax

Det här är ett väldigt enkelt och väldigt gott recept. ICA har ibland laxfilésida för 69:- kilot och då är det smart att passa på och köpa på sig lax. När det gäller Philadelpiaosten så kan man välja den smak man gillar bäst.  Jag missade att ta en bild på den färdiga rätten (så kan det gå när man är jättehungrig) men det blev riktigt bra.

Smördegsinbakad lax

1 Sara Lee smördeg á 250g
2/3 förpackning Philiadelphiaost med valfri smak
500g laxfile skuren i bitar
1 bit citron
1 dl purjolök hackad rätt grovt
1/2 påse färsk spenat sköjd och skuren i lite mindre bitar (ca 35g)

1 ägg till att pensla degen

Ugn: 200°

Bred osten på smördegen (se bild)men lämna 2-3cm på kanten så att degen går att försluta senare. Lägg på laxen, hackade purjon, spenaten och pressa över citronen.
Vik över smördegsflärparna så att det blir ett paket och tryck ihop ändarna med en gaffel eller fingrarna och gör små hål i degen så att ånga kan smita ut. Pensla med det vispade ägget. Grädda i ca 30min

Ingredienserna


Philadelpiaosten har blivit bredd på smördegen.

Bröd man slipper knåda

Det är det enda brödet jag bakar sedan jag hittade det här receptet. Det säger kanske inte lite om hur bra det är!


1 stort äpple eller 1dl äppelmos
ca 6,5 dl mjöl
2 dl vatten
1 1/4 tsk salt
1/4 tsk torrjäst


Börja med att skala äpplet och ta bort kärnhuset. Skär äpplet i bitar och koka det med lite vatten tills det blivit mjukt och puréa bitarna med en stavmixer.

Blanda den ljumna äppelpurén med jäst, salt och ljummet vattnet tills jästen verkar lösa upp sig lite. Blanda sedan ner mjölet. Börja med 5 dl och ha sedan i 0,5 dl i taget. Du kan ev behöva mindre mjöl än vad jag angett men i det hela så ska degen vara smått blöt.

Täck skålen med en varm, blöt dubbelvikt kökshandduk och låt jäsa i 12 timmar. Sikta ut mjöl på ett bakplåtspapper eller på ditt bakbord. Använd en slickepott för att föra över degen till den mjölade ytan. Platta sedan ut degen med händerna. Den ska vara ca 1 1/2 cm - 2 cm när du tryckt ut den.  Vik sedan in hörnen och vänd på degen så att den fina sidan kommer uppåt. Låt jäsa i 1 timme.
När det är en kvart kvar av jäsningstiden så sätt på ugnen på 215grader och ställ in en bakform till hälften fylld med vatten. Vattnet kommer att ge brödet en otroligt krispig skorpa. Skär ett snitt i brödet med en vass kniv.
Baka brödet på mittenfalsen i ca 45 minuter. Låt brödet svalna inlindat i en kökshandduk innan du skär upp det.


Brödet är allra godast nybakat och vill du spara det så föreslår jag att du fryser in det i skivor. Bristen på fett i brödet gör att det inte håller sig färskt lika länge som köpebröd.

Bilderna är från när jag testade att ha i rödbeta i brödet. Otroligt vackert blev det.



Choklad och Chiligryta

Detta recept är min variation av Arlas Chilistark biffgryta med choklad

1,5 kg grytbitar eller annat kött skuret i bitar
Margarin eller Smör
5 morötter skivade
5 klyftor vitlök hackade
1 gul lök skivad
1 röd lök skivad
3 buljongtärningar (Ox eller Kött)
2 tsk Kinesisk Soya
2-3 liter vatten
1,5 msk Cacao & Chili från Santa Maria
1 dl grädde

Börja med att bryna köttet och lägg i en stor gryta. Skiva löken, hacka vitlöken och bryn sedan tills de fått lite färg. Lägg sedan i grytan tillsammans med de skivade morötterna. Häll i ca 2 liter vatten, soya och buljongtärningar. Låt köttet koka tills det blivit mört ca 1-2 timmar. Du kan behöva fylla på mer vatten. När köttet känns klart så häll i Caco & Chilikryddan och låt koka 5 minuter till. Häll sedan i grädden. Nu är det klart! Detta är en gryta som säkert blir godare av att ligga till sig i kylskåpet några dagar.

Absolut sitt pris!






Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0