Lakris och björnbärssylt

Det här receptet hittade jag på för några dagar sedan. Min bror har fyllt år och han önskar sig alltid hemgjorda läckerheter. Jag hoppas att ni vågar testa det!
300 g Björnbär
2 dl vatten
20 mortlade Turkisk Peppar karameller
ev syltsocker om du vill spara sylten

Koka bären med vattnet tills massan reducerats och börjat se ut som sylt. Häll i de mortlade karamellerna (de ska vara nästan helt pulveriserade). Låt koka några minuter till så att lakrisen löser upp sig. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar.

Enjoy :D






Farligt goda kakor

125 g smör eller margarin
1 1/4 strösocker
1 1/4 farinsocker
2 ägg
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 dl kokos
200 g hackad choklad (Jag använde IKEAs 5kr choklad)

Blanda smör och socker. Blanda ner kokos, choklad, ägg, och till sist mjöl och bakpulver. Blanda till en jämn smet. Klicka ut eller rulla bollar och fördela dem med rätt mycket mellanrum eftersom de flyter ut.
Baka av i 200grader i ca 12 min.

Roligt är att IKEAs choklad klarade sig mycket bättre i ugnen än de vanliga märkena jag brukar använda. Har haft problem med att chokladen bränns även om jag kör på låg värme och under kort tid.





Dagen då allt gick fel - nästan

Min bror har fyllt år och jag har som vanligt tagit på mig att baka en massa gott. Har bakat en dajmtårta och farligt goda kakor. Tyvärr blev de inte så fina. Men vad gör det! Det är ju insidan som räknas, eller det är vad jag försöker intala mig iallafall. De farligt goda kakorna blev sega och riktigt beroendeframkallande.
Dajmtårtan
Den kollapsade så jag vek över kanterna för att den skulle bli mer jämn när jag hade på dajmen.
Dajmtårtan

Kakorna
De flöt ut och blev mer som havreflarn men de är verkligen farligt goda.
Kakorna


Mozzarella in Carozza möter Sverige

Italienarna skulle säkert skicka maffian efter mig om de visste om att jag massakrerar deras underbara rätt så här. Tyvärr har jag inte tillgång till dagsfärsk mozzarella så jag kör "svenne"variationen. Jag gjorde för några år sedan Mozzarella in Carozza á Nigella. Det är det receptet jag sedan dess utgått ifrån. Tyckte det var lite roligt att jag hade ketchup i miniförpackning så jag var tvungen att använda dem. Hade inte oregano så jag tog mejram istället. Ta det du gillar mest helt enkelt.

2 ägg vispade
4 skivor vitt rostbröd
1 mozzarella
salt
ketchup
tabasco
oregano

Blanda salt, ketchup, tabasco och oregano. Bred det sen på brödet och lägg på en skiva mozzarella. Lägg på andra bröd skivan och doppa i det vispade ägget. Stek sen i margarin på mediumvärme tills brödet fått fin färg. Jag gillar mina mörka så jag brukar låta dem steka ett tag.. När brödet ser bra ut så lägg på locket och dra undan stekpannan från spisen så att osten i mitten får chans att smälta. Det är viktigt att osten smälter annars blir det inte gott.

Klart! 

Mjukt banantunnbröd

Mjukt bananbröd

4 msk smör
3dl vetemjöl
2 mosade bananer (200 gram)
1 tsk Louisiana Hot Sauce eller Tabasco
1/2 tsk salt


Börja med att blanda smör,  1 dl mjöl och salt till en smulig blandning. Blanda ner bananen, chilepepparsåsen och resten av mjölet tills det blir en fast deg.

Kavla ut degent tunnt på ett bakplåtspapper eller en mjölav plåt. Om du inte naggar degen så blir det väldigt blåsigt.
Baka av i ca 15 min på 225grader.

Har ingen bra bild på det färdiga oblåsiga brödet tyvärr. Måste tipsa om att frysa mosad eller skivad banan med lite pressad citron. Bra sätt att slippa svinn när man köpt många bananer och inte riktigt velat äta alla. Citronen gör att bananen inte blir brun innan den hinner frysas.





Är det en kotte ?

Det är en av mina absoluta designfavoriter som naturen har skapat.


Det är ett rödbetsfrö :D

Hjälp mig hitta recept till min nya termos!

Nästa vecka ska jag jobba 24/7 tis-sön och det finns ingen chans till att värma mat eller att kunna sitta ner i fred och äta. Så jag behöver nåt vettigt att äta förutom mackor och wraps och sånt tråkigt. JAg tycker inte om bröd så det är lite svårt...
a:
Mat idéer jag kommit på hittils. De ska funka att ta i termosen.

Någon magiskt god hemgjord korv med bröd och nån god sås till.

Ugnsbakade små potatisar med lite smör och havssalt på och räkröra till!



Nej:
Jag hade köttgryta och soppa förra året så det går fetbort

Alla tips är välkomna!

RSS 2.0